بهسازی سنگ فیروزه به روش پلیمراسیون
سلام به شما دوستان امروز در خدمت شما هستیم با بهسازی سنگ فیروزه به روش پلیمراسیون – رنگ کردن با رزین ؛ امروزه بهسازی فیروزه به روش پلیمراسیون با استفاده از رزینها صورت میگیرد. درواقع از هزاران سال پیش بهسازی فیروزه توسط مصریان باستان و ایرانیان باستان انجام میشد. آنها با برخی صمغهای گیاهی و روغنها سعی داشتند تا رنگ فیروزه را بهبود ببخشند. ولی این روشها عمدتا باعث تخریب رنگ فیروزه میشد زیرا روغنها عامل فسفات دارند و فیروزه هم خود فسفات آلومینیوم مس میباشد از این را رنگ آبی آسمانی فیروزه به رنگ سبز کدر مبدل میگشت. برای آموزش بهسازی فیروزه به روش پلیمراسیون – رنگ کردن با رزین با رامیان همراه باشید.
روش های دیگر برای بهسازی :
- بهسازی سنگ فیروزه به روش تثبیت سازی
- بهسازی سنگ فیروزه به روش روغن و موم
- بهسازی فیروزه به روش پشته گذاری و افزایش ضخامت
آموزش بهسازی فیروزه به روش پلیمراسیون
در بهسازی نفوذ رزین بسیار مهم هست ابتدا ما باید ضریب جذب رطوبت را توسط نمونه ها بسنجیم. فیروزههایی که ناخالصی کائولن دارند و عمدتا از کرمان هستند معمولا ضریب جذب بالایی دارند و احتیاجی به سنجش ندارند. عمدتا نمونههای نیشابور ضریب جذب کمی دارند. از روش دیگری هم میتوان برای رنگ پذیری فیروزه استفاده کرد، و آن ایجاد خللهای با یک فرز الماسه هست.
پست مرتبط : مقالهای دربارهی سنگ فیروزه
ولی مشکل عمده برای روش پلیمراسیون ایجاد فشار منفی است. یعنی اگر با استفاده از وکیوم شرایط را برای نمونه مورد نظر ایجاد نکنیم رنگ تا عمق سنگ نفوذ نخواهد کرد. این مورد در سنگهای دیگر مثل عقیق و کوارتز هم قابل اجرا است. مثلا کوارتز هیچ جذب آبی ندارد و تنها با ایجاد فشار منفی میشود رنگ را به عمق آن بروز داد. عقیق هم دقیقا مثل کوارتز جذب آب ندارد.
در روش رنگ کردن، سنگهای دیگر فقط از جوهرهای رنگی معمولی که قابلیت حل در آب را ندارند باید استفاده نمود. جوهرهایی هستند آبگریز و قابلیت حل شدگی در آب را ندارن برای اختلاط با رزین مصرف میشن. برند آلمانی زایپرزینو، جوهر سنگ Akemi در رنگهای مختلف در بازار موجود میباشد.
چگونه ضریب جذب را تعیین کنیم
برای اینکار ابتدا وزن دقیق نمونههای فیروزه های خشک را اندازه گیری میکنیم نمونهها را در آب قرار میدهیم به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد نمونهها را از آب بیرون میآوریم و آب اضافی نمونهها را خشک میکنیم و دوباره آنها را وزن میکنیم نمونهها به سه دسته تقسیم میشوند:
- دستهای که جذب بالایی داشتند و وزرن آنها بسیار بالا رفته است.
- دستهای که ضریب جذب متوسطی داشتند.
- دستهای که اصلا جذب آب نداشتند.
نمونههایی که جذب آب نداشتند برای بهسازی مناسب نیستند پس آنها را کنار میگذاریم. نمونههایی که جذب متوسطی داشتن را بعد از عملیات تراش و قبل از عملیات پولیش بهسازی میکنیم. نمونههایی که ضریب جذب خوبی داشتن را با خیال راحت بهسازی میکنیم چون رزین تا عمق سنگ نفوذ میکند.
در روش زایچری ضریب جذب آب توسط دستگاه مخصوصی سنجیده میشود ولی متاسفانه این دستگاه را در ایران بسیار کمیاب یا وجود ندارد. پس به روش سنتی اینکار را انجام میدهیم. در روش زایچری با خشک کنهایی که دمای آن حدودا ۴۵ درجه ثابت بود اینکار را انجام میدهند. نام دستگاه انکوباتور است ولی در ایران به روش سنتی بهتر است که در دمای اطاق نگهداری شود. البته در کارگاهها مشاهده کردهایم که آن را روی حرارت قرار میدادند ولی اینکار بسیار اشتباه است.
مخلوط اپوکسی رزین و هاردنر جهت رنگ کردن فیروزه
توجه کنید که جنس رزین و نوع رنگ آن بسیار مهم است. از بین رزینها اپوکسی رزین بهترین تاثیر را در بهسازی فیروزه داشته هر شرکتی رزین و هاردنر مخصوص به خودشان را دارند نسبت اختلاط هم با هم متفاوت است. بعد از خشک شدن نمونهها را در ظرف اپوکسی قرار میدهیم به نحوی که رزین تمام سطح آن را بپوشاند. بهتر است که نمونهها با ته ظرف فاصله داشته باشند. برای اینکار میتوانید آنها را به شکل ریسهی بدون سوراخ روی نخ یا سیم بچسبانید و بعد درون ظرف قرار بدین ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت درون رزین قرار میدهیم.
پست مرتبط : خواص سنگ فیروزه | کاربرد فیروزه در چاکرا درمانی
برخی در این مرحله جوهر به رزین اضافه میکنند که باعث کدر شدن فیروزه میشود اکیدا از جوهر استفاده نکنید. بعد از این زمان نوبت هاردنر دهی هست بهترین کار این هست که هاردنر را به صورت نوبتی به رزین اضافه کنید. نسبت اختلاط هر نوع رزین بر اساس شرکتی که خریداری میکنید روی آن نوشته شده است.
مثال اگر نسبت اختلاط ۱۰ به ۵.۴ باشه و مقدار رزین مصرفی ۱ کیلوگرم و هاردنر ۴۵۰ گرم باشد هاردنر را به سه نوبت با رزین، هر نوبت ۱۵۰ گرم مخلوط کنید. به طور کلی حرارت دهی را در ایران توصیه نمیکنیم زیرا باعث تخریب رنگ میشود. بعد از فرایند هاردنر دهی رزین کامل سخت میشود و برای عملیات تراش و پولیش آماده خواهد بود. میتوانید سوالات و نظرات خود را در بخش نظرات باما در میان بگذارید.
سلام میشه ازجنبه های کارکردی این نوع فیروزه بیشتر مطلب بزارید تشکر.
سلام دوست عزیز انشالله مطالب بیشتری در این باره برای شما دوستان خواهیم گذاشت.
سلام پست مفیدی است، رزین رو از کجا تهیه کنم؟
سلام ممنونم از نظرتون رزین رو می توانید در گوگل چستجو کنید سایت هایی زیادی میاد می توانید تهیه کنید.